Zelený čaj a antioxidanty v plazmě

Zdroj: http://www.zdrava-rodina.cz/med/med899/med899_28.html

Zelený čaj z lístků Camelia sinensis obsahuje ve srovnání s černým čajem více polyfenolových flavonoidů s antioxidačními vlastnostmi. Zabraňují v organismu oxidačnímu poškození důležitých biomolekul, jako jsou lipoproteiny a DNA. Některé studie prokázaly, že zlepšení antioxidační kapacity vhodnou dietou snižuje oxidační poškozování DNA a zároveň snižuje riziko karcinogeneze. Z epidemiologických studií je znám vztah pití zeleného čaje a sníženého výskytu rakoviny. Pokračují však diskuse, upozorňující, že výsledky mohou být zatíženy přítomností jiných faktorů a že se zatím experimentem přímý efekt antioxidantů zeleného čaje na potlačení karcinogeneze nepodařilo prokázat. V pokusech in vitro jsou výsledky dobré, ale není jisté, zda se antioxidanty v potřebném množství ve střevu absorbují. Některé studie se pokoušely sledovat po pití čaje pohyb hladin celkových antioxidantů v plazmě - zatím s rozpornými výsledky.

Nově řešili tuto otázku na Polytechnické univerzitě v Hong Kongu I. F. F. Benzie a spol. (Nutrit. and Cancer, 34, 1, 83, 1999) vyšetřováním sériových vzorků plazmy a moči metodou FRAP (ferric reducing/antioxidant power). Celkové fenoly v moči byly měřeny reakcí Folin-Ciocalteau. Hodnoty byly vyjádřeny v micromol. Čaje byly připravovány za standardních podmínek.

Novým poznatkem, který vyplynul z hongkongské studie je, že k nárůstu antioxidantů v plazmě i v moči skutečně dochází, že je tento vzestup velmi rychlý a že mohl být v předchozích studiích nepoznán pro volbu nevhodných intervalů. Jde o vzestup asi o 4 % s vrcholem za 20 až 40 minut. Vylučování polyfenolových antioxidantů močí dosahovalo vrcholu za jednu až jeden a půl hodiny a bylo v korelaci s vyššími hladinami v plazmě. U jednotlivů byly rozdíly, ale v naprosté většině za dvě hodiny byly hladiny antioxidantů plazmy již normální. Značné individuální rozdíly byly známy také z předchozích zpráv různých autorů o vyšetření malých počtů vzorků. Dělat závěry o významu antioxidantů z čaje pro ochranu před rakovinou je předčasné. Nejsou dosud ani dobré epidemiologické podklady, ani nestačí samo poznání z experimentů in vitro. Za povzbudivý lze však považovat i skromný nový poznatek, že se antioxidanty z čaje u člověka vstřebávají, dosahují rychle dokazatelné zvýšení hladin a mohou se při opakovaném pití čaje jako ochrana proti karcinogenezi a proti nežádoucí oxidaci lipoproteinů uplatnit. Ví se také, že přidání mléka do čaje vstřebávání antioxidantů nebrzdí. Zároveň je jasné, že zbývá ještě mnoho neprozkoumaných otázek: které z antioxidantů se přednostně vstřebávají, z čeho vyplývají veliké individuální rozdíly v hladinách antioxidantů v plazmě a v moči, jaké faktory interferují v různých geografických podmínkách a dietních návycích s ochranným efektem antioxidantů čaje.