Vitamíny B

Zdroj: http://vitaminy-prozdravi.novyinternetovyobchod.cz/Vitamin-B/

Vitamín B1 (Thiamin) se nachází v rostliných a živočišných potravinách, i když jen v malém množství. Jeho hlavním zdrojem jsou obilniny, luštěniny, kvasnice, vnitřnosti a ryby. Nedostatek vitamínu B1 se projevuje pocitem únavy, nechutenstvím a zácpou.Jeho úplným nedostatkem vzniká těžké nervové onemocnění, tzv nemoc beri-beri. Čím je strava bohatší na sacharidy, tím více organismus vitamín B1 potřebuje, protže jeho prostřednictvím se uvolňuje ze sacharidů energie.tento vitamín je rozpustný ve vodě a kuchyňskou úpravou se neničí.

Vitamín B2 (Riboflavin) se vyskytuje v kvasnicích, ve vejcíh, ve vnitřnostech, mléku, mase jatečních zvířat, v zelenině a obilných klíčkách. Najdeme ho i v lipovém květu. Jeho nedostatek způsobuje chorobné změny sliznic hltanu a hrtanu, křehkost nehtů, chudokrevnost, choroby oční sítnice, trhlinky ústních koutků. Znehodnocuje se působením světla (ztráty až 70%).

Vitamín B3 (Niacin) bohatým zdrojem je celozrnná mouka, listová zelenina, houby a droždí .Hlavní funkcí niacinu je účast na získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Niacin je důležitý pro adekvátní vývoj a růst. V poslední době se dostává do popředí další funkce niacinu - ve formě nikotinamidu aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. S klinickým projevem nedostatku niacinu, totiž onemocněním pelagra, se již prakticky nesetkáváme. Lehký nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např. nespavostí, ztrátou chuti k jídlu, bolestivostí jazyka a sliznice ústní dutiny, atd .

Vitamín B5 (Kyselina pantotenová) obs. pšeničné otruby, hrách a zelenina Kyselina pantothenová (jako složka koenzymu A), hraje klíčovou roli v metabolických procesech organismu a tak se podílí na všech reakcích stavby a odbourávání buněk a tkání. Účastní se energetického využití mastných kyselin a je potřebná pro syntézu sterolů, např. cholesterolu, žlučových kyselin, provitaminu D a některých hormonů. Má význam při tvorbě protilátek a účastní se imunitních procesů. Kyselina pantothenová stimuluje obnovu kožních buněk, zklidňuje pleť a zabraňuje jejím zánětům a zarudnutí při jejím podráždění. Má také schopnost hydratovat a regenerovat narušené a poškozené vlasy.

Vitamín B6 (Piridoxin) nalezneme v kvasnicích, sóji, pšeničných klíčkách, ve vnitřnostech a drůbežích játrech.Stejně jako Vitamín B2 je citlivý na světlo.Vitamin B 6 se podílí především na metabolismu aminokyselin a na uvolňování energie konverzí glykogenu na glukózu. vitamin B 6 má preventivní a podpůrný účinek při léčbě nervových onemocnění, homocysteinurie, revmatických onemocnění a premenstruačního syndromu.

Vitamín B9 (kyselina listová) podporuje krevní tvorbu a vytváří v organismu antisklerotické látky. (Chotin) Je přítomen v v zeleném hrášku, v mladé cibulce, v zelí ,chlebě, kvasnicích a v hovězích ledvinách a játrech. Kyselina listová má důležitou roli v metabolismu aminokyselin, stavebních složek bílkovin, takže se podílí na prakticky všech růstových a vývojových procesech v organismu. Účastní se rovněž biosyntézy nukleových kyselin, molekul, které nesou genetickou informaci v buňce, a některých složek nervových tkání. Kyselina listová je také důležitá pro správný vývoj a optimální funkci nervového systému v embryonálním stádiu vývoje plodu.Nedostatek kyseliny listové v obecné populaci je poměrně častý a to i v průmyslově vyspělých zemích. Závažný je nedostatek kyseliny listové u žen fertilního věku, resp. u těhotných. Deficience tohoto vitaminu může způsobit defekt míšní trubice plodu a předčasné narození, příp. potrat.

Vitamín B12 (kyanokobalamin) je nezbytný k tvorbě červených krvinek. zdrojem vitaminu B 12 jsou pouze živočišné produkty, zejména vnitřnosti (játra, ledviny, srdce a mozek), mezi další zdroje patří ryby, vejce a mléčné produkty. Nedostatek vitaminu B 12 je vzácný. Setkáváme se s ním ale u veganů, lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty. U dětí, kojených veganskými matkami, se mohou v prvním roce života projevit neurologické a hematologické poruchy. Zvýšené množství vitaminu B 12 je doporučováno pro těhotné a kojící ženy.

Vitamín PP (nikotinamid) se obyčejně vyskytuje společně s ostatními vitamíny B. je to vlastně KYSELINA NIKOTINOVÁ, která chrání před kožní nemocí zvanou PELAGRA. Vznikají při ní změny kůže, na zažívacím ústrojí i na nervovém systému. Je v potravinách rostliného i živočišného původu.

Denní doporučená dávka vitamínů B

B1(1,4 mg)

B2 (1,6)

B6 (2 ,0 mg)

B12 (0,001 mg)

B3 PP (dospělí 10-20 mg ,u dětí od 3 do 12 let do 10 mg)

B5 (10-20 mg )

B9 dospělé a mladistvé = 150-200 mikrogramů ,děti ve věku 7-10 let = 100 mikrogramů, 4-6 let = 75 mikrogramů, 1-3 roků = 25-50 mikrogramů.

Přípravky s Vitamíny B

Acerola

Extrakt z plodů malého tropického keře, jehož hlavní účinnou složkou je vysoký obsah vitamínu C. Dále obsahuje vitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a B5, betakaroten a flavonoidy, jež mají energizující a omlazující efekt. Má antioxidační účinky, působí proti virovým a bakteriálním nákazám.

Basics BIO PLUS

Optimální základní zásobení živinami a ochrana buňky, pro dokonalé trávení, zdraví, životní energii a spokojenost.

BIFI Pangamin Klasik

BIFI Pangamin Klasik obsahuje řadu vitaminů především skupiny B, minerály a stopové prvky, je též výborným zdrojem organického železa.

Finedrink

Instantní nápoj obsahuje celý komplex vitaminů a minerálních látek, které mají kladný vliv na svalovou tkáň a podporují rozvoj přirozené imunity. Hypotonické složení usnadňuje transport vody do dehydrovaného organismu. Vhodný hlavně pro sportovce a diabetiky - 100 ml nápoje má energii 0,5 kcal. Ideální nápoj na každý den - nekalorický.

LIFEPAC JUNIOR

Komplex vitaminů a minerálů s rostlinnými komponenty určený pro děti, těhotné a kojící ženy. Oceněn UNESCO jako nejlepší přípravek svého druhu pro děti. Složení: Komplex vitaminů B, vitamin C, D, E, PP, vápník, fosfor, měď, chróm, železo, fluór, hořčík, mangan, selén, zinek.

Multi star

Ionizovaný mikrokoloidní roztok základních minerálů, stopových prvků, vitaminů, enzymů a aminokyselin s vysokou 92 % vstřebatelností. Složení: 67 minerálů 17 vitaminů 22 aminokyselin 12 hlavních minerálů: vápník, měď, selen, vanad, chrom, hořčík, draslík, mangan, železo, fosfor, zinek, stříbroesenciální stopové prvky: chrom, jod, bor, zlato, molybden, nikl, kobalt a další; vitaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D2, D3, E, biotin, kyselina listová, kyselina pantotenová, kyselina p-aminobenzoová, cholin, inositol, nikotinamid a beta karotenaminokyseliny: alanin, arginin, aspartát, fenylalanin, cystin, cystein, serin, glutamát, glycin, histidin, desmosin, isodesmosin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, valin, prolin, threonin, tryptofan, tyrosin enzymy: amylázy, proteázy, lipázy

Multivitamíny plus minerály a enzymy

Vyvážená kombinace nejdůležitějších vitaminů, minerálů a dalších přírodních zdraví prospěšných látek. Vitamin A Vitamin D3 Vitamin C Vitamin E Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin B3 Vitamin B5 Vitamin B6 Vitamin B12 PABA Kys.listová Biotin Cholin Inositol Bioflavonoidy Rutin Kys.glutamová Papain Extrakt šípku Vápník Hořčík Železo Měď Draslík Mangan Zinek Kelp Bromelin Kys.nukleová Lecitin 6.000 U.I. 400 U.I. 100 U.I. 10 U.I. 10 mg 10 mg 25 mg 10 mg 10 mg 10 mcg 10 mg 0,1 mg 10 mcg 25 mg 25 mg 10 mg 10 mg 10 mg 10 mg 10 mg 125 mg 78 mg 2 mg 0,2 mg 1,8 mg 1 mg 1 mg 20 mg 10 mg 2 mg 1,5 mg

STAR PLUS

Multivitamínový a minerální doplněk s antioxidanty. Složení: Mimo všech důležitých vitamínů a minerálů obsahuje též bioflavonoidy, extrakt z cibule, lípy, hlohu, borůvky a dále cystein, cholin a inositol.

VÝBĚR STOLETÍ - multivitaminy s minerály

Vitamíny, minerály a stopové prvky se podílejí na celé řadě důležitých biochemických reakcí. Přetvářejí živiny v potravinách na energii a tím jsou nezbytné pro udržení řady tělesných funkcí a správnou výstavbu tělesných tkání. CENTURY SELEKT - znamená VÝBĚR STOLETÍ a tento přípravek je skutečně kombinací, kde každá tableta obsahuje 32 nejvíce tělu prospěšných vitaminů, minerálů a stopových prvků. Přípravek byl sestaven odborníky na výživu v USA, na základě dlouholetého výzkumu. Jedná se o excelentní složení nejdůležitějších biologicky aktivních látek, potřebných k regeneraci lidského organismu, k podpoře imunitního systému a k ochraně našeho zdraví

AVENAMAX

Zklidňující prostředek ideální pro manažery a studenty. Extrakt z ovesných klíčků je nenávykový a bezpečný prostředek k odstranění stresu, pomáhá pozitivně ovlivňovat naše zdraví.

Ferroforte B

Ferroforte B je naprosto ojedinělý - jedná se o bylinný extrakt, který neobsahuje žádné množství alkoholu a jehož základem je šťáva z černého rybízu! Je slazen medem a díky své sirupové formě a příjemné chuti je mimořádně vhodný zejména pro děti a nastávající maminky. Tento silný, dobře stravitelný přípravek je kombinací železa a vitaminů B. Výhodou je, že se jedná o organické sloučeniny železa, kteér jsou v lidském organismu, na rozdíl od anorganických solí železa obsažených ve většině léků, dobře využitelné. Přípravek efektivně posiluje imunitu a je vhodný pro těhotné ženy, kterým pomáhá k vývoji zdravého plodu.

MUMIO

Mumio nazývané také "skalními slzami" již tisíce let pomáhá trpícím při opětovném získání zdraví. Doporučoval jej již známý filosof Aristoteles a slavný středověký arabský lékař Avicena, protože výborně posiluje fyzicky a psychicky vyčerpaný organismus a regeneruje kostní hmotu.